+386 (0)7 457 44 70
info@univerzal.si
0

  NOVICE IN NASVETI

  Novice in uporabni nasveti iz področja strojne obdelave kovin, delovanja in uporabe volanskih mehanizmov, varnostnih ventilov in drugih kovinskih izdelkov - Univerzal d.o.o.

  Vrste CNC struženja kovin


  Vsebina
  1. Kaj pomeni kratica CNC
  2. Kaj je CNC stroj
  3. Kaj je struženje
  4. Vrste CNC struženja kovin

   

  Kaj pomeni kratica CNC

  Kratici NC in CNC izhajata iz anglešcine in pomenita Numerical Control (numerično krmiljenje) in Computer Numerically Controlled (racunalniško numerično krmiljenje). NC je predhodnik CNC krmiljenja. CNC krmilnik vodi (krmili) obdelavo kosa na CNC stroju. 

  Kaj je CNC stroj

  CNC stroj je sestavljen iz dveh glavnih delov:stroja, na katerem se izvaja obdelava delov in
  • CNC krmilnika, ki to obdelavo krmili.
  CNC program, ki vsebuje natančen popis poteka obdelave na stroju, predstavlja vhodne informacije, ki jih CNC krmilnik potrebuje za krmiljenje obdelave.

  CNC stroj je stroj s CNC kmilnikom, ki vsebuje zapisan program obdelave določenega kosa. 
   

  Kaj je struženje

  Struženje je odrezovalni postopek, pri katerem opravlja krožno glavno gibanje obdelovanec, orodje pa opravlja vzdolžna podajalna gibanja.  

  Vrste CNC struženja kovin

  Vrste CNC struženja kovin se po standardu DIN 8589 delijo glede na smer gibanja orodja in obdelovanca in obliko obdelovanca. Smer gibanja se loči večinoma na levi in desni stružni nož. Desni nož pušča na valju sledi v obliki desne vijačnice, levi pa v obliki leve vijačnice.

  Vrste CNC struženja se delijo na:
  • zunanje in
  • notranje struženje. 
  CNC struženje pa se lahko izvede v smereh:
  • vzdolžno struženje
  • prečno struženje

  V našem podjetju izvajamo CNC struženje vseh vrst na sodobnih stružnicah znamke Index


  Vrste CNC struženja kovin - podrobnejši opis:

  • ČELNO STRUŽENJE

  Pri čelnem struženju se orodje giblje prečno na os obdelovanca

  • VZDOLŽNO STRUŽENJE

  Pri vzdolžnem struženju se orodje pomika vzporedno z osjo obdelovanca

  • STRUŽENJE KONUSOV

  Če je podajalno gibanje premočrtno, vendar poševno na os obdelovanca, dobimo stožčaste oblike. To velikokrat izkoristimo za izdelavo različnih poševnin in konusov.

  • ZAREZOVALNO STRUŽENJE 

  Z zarezovalnim struženjem lahko obdelovance odrežemo ali pa samo izdelamo zareze. Uporabljamo posebne zarezovalne nože. Pri zarezovalnem nožu z izmenljivimi ploščicami je le-ta samozaporna, zato ni potrebno dodatno pritrjevanje in pozicioniranje.

  • KOPIRNO STRUŽENJE

  Pri kopirnem struženju se oblika obdelovanca prekopira iz šablone. Povezava med tipalom, ki sledi obliki obdelovanca in stružnim nožem je izvedena preko mehanske povezave ali s pomočjo hidravlike. Večina kopirnega struženja je sedaj nadomestila CNC obdelava, kjer želeno obliko obdelovanca zapišemo v program in ni treba izdelovati šablone. Za struženje poljubnih nepravilnih, kompliciranih oblik uporabljamo kopirno struženje. Pri tem načinu se orodje giblje v vzdolžni in prečni
  smeri.

  • PROFILNO STRUŽENJE

  Poljubno rotacijsko obliko je možno dobiti pri krajših obdelovancih s posebno obliko čelnega struženja, pri kateri ima orodje rezalni rob posebne oblike. Tako struženje imenujemo posebno ali profilno, pri katerem uporabljamo posebne oblikovne tangencialne nože.
  Pri struženju neokroglih oblik orodje še dodatno niha v radialni smeri.
  Podstruževanje uporabljamo za izdelavo profilnih frezal.
  Pri tangencialnem profilnem nožu je rezilo podaljšano v smeri proste ploskve. Ko nož ostrimo, ga odbrusimo po cepilni ploskvi in ga potisnemo navzgor za ustrezno razdaljo tako, da ima vrh orodja isti položaj kot pred ostrenjem. Krožni nož ostrimo tako, da ga odbrusimo po cepilni ploskvi in ga zasukamo za ustrezen kot.

  • STRUŽENJE NAVOJEV

  Pri struženju navoja morata biti vrtenje obdelovanca in pomik noža med seboj usklajena. Stružni noži za navoje imajo profil navoja, ki ga izdelujejo. Za vsak vrtljaj obdelovanca se mora nož pomaknit za en korak navoja.


  Poleg CNC struženja pa poznamo tudi druge vrste obdelave kovin na CNC strojih: 

  • rezkanje
  • žaganje
  • brušenje
  • vrtanje
  • lepanje
  • poliranje
  • honanje

  Kaj je CNC obdelava kovin, na kakšne načine se izvaja, in kaj je koristno vedeti pri obdelavi kovin na CNC stroju, spoznajte v naši objavi Obdelava kovin na CNC stroju - Univerzal d.o.o.

  CNC struženje je najbolj uporaben način obdelave kovin, zelo široko pa se uporablja tudi CNC rezkanje. Kaj je CNC rezkanje, in ali je vaš izdelek smiselno stružiti ali (in) rezkati, pa ugotovite s pomočjo objave Vrste CNC rezkanja kovin
  V podjetju Univerzal d.o.o. izvajamo poleg CNC struženja, tudi kakovostno CNC rezkanje.

  V kolikor potrebujete dodatne informacije, in  vas zanima cena za CNC struženje ali CNC rezkanje, nas kontaktirajte. 
  Z veseljem se bomo odzvali na vaše želje. 
   

   

  Vrste CNC struženja kovinCNC struženje kovinVrste CNC struženja CNC stružnicaCNC obdelava kovin

  Posodobljeno: 11.12.2019

   

  0
  Prijava / Registracija