+386 (0)7 457 44 70
info@univerzal.si
0

  NOVICE IN NASVETI

  Novice in uporabni nasveti iz področja strojne obdelave kovin, delovanja in uporabe volanskih mehanizmov, varnostnih ventilov in drugih kovinskih izdelkov - Univerzal d.o.o.

  Kaj je induktivno kaljenje

  Induktivno kaljenje je eden izmed načinov kaljenja. Kaljenje je toplotna obdelava jekla oz. segrevanje jekla, s ciljem močno utrditi jeklo. Tem bolj kot je jeklo kaljivo, bolj se lahko utrdi.

  Proces kaljenja poteka tako, da jeklo najprej segrejemo na visoko temperaturo, potem pa ga ohlajamo, pri čemer pride do velike napetosti v jeklu. Kaljeni predmet moramo zato popustiti oz. ohladiti na primerno temperaturo, s čimer se jeklo utrdi. 

  Induktivno kaljenje je način površinskega utrjevanja jekla. Površinsko utrjevanje jekla je postopek, s katerim utrdimo površinski sloj oz. povečamo trdoto jekla, medtem ko jedro ostane mehko in žilavo. 

  Induktivno površinsko kaljenje je električno induktivno segretje in kaljenje površinskega sloja kosa. Kos damo v žarilno zanko, ki jo napaja srednje-ali visokofrekvenčni izmenični tok. V površinskem sloju kosa se pojavijo vrtinčasti tokovi, ki segrevajo ta sloj.

  V naši proizvodnji kalimo krogle, ki so sestavni del volanskega končnika. Skozi postopek induktivnega kaljenja površino krogle močno utrdimo, s čim zagotovimo dolgoročno pravilno delovanje volanskih končnikov pod visokimi obremenitvami krmilnih mehanizmov traktorjev, vozil ali gradbenih strojev. 
  Kaj je induktivno kaljenjeKaj je induktivno kaljenjeKaj je induktivno kaljenje


  Kaj je induktivno kaljenje in kako poteka induktivno kaljenje v podjetju Univerzal d.o.o., si oglejte v posnetku:  Površinsko utrjujemo predvsem tiste dele strojev in motorje, kjer je površina močno obremenjena zlasti na obrabo, zaradi dinamičnih obremenitev pa morajo imeti žilavo jedro.
  Značilni primeri delov, ki jih površinsko kalimo so:
  • gredi
  • zglobi
  • osi
  • zobniki


  Kaj je induktivno kaljenje zobnikov


  Zobniki so strojni elementi v obliki nazobčanega kolesa. Njihov namen je zmanjšati hrup, vibracije in obrabo. Delujejo tako, da prenašajo navor drugemu zobniku ali nazobčanemu elementu z ene gredi na drugo (https://www.kazalo.si/kaj-so-zobniki).

  Induktivno kaljenje zobnikov je segrevanje površine zobnika, z namenom močno utrdititi površino zobnika. Jedro zobnika pri tem ostane žilavo. To zagotavlja kakovost in odpornost zobnika na obrabo pod visokimi obremenitvami. 

  Kaj moramo vedeti, preden izdelek kalimo


  Preden izdelek kalimo, ga obdelamo na različne načine; odvisno od dizajna, materiala, namembnosti itd. Katere vrste obdelave kovin poznamo, odkrijte v objavi Obdelava kovin na CNC stroju 

  V podjetju Univerzal d.o.o.  poleg induktivnega kaljenja izvajamo: 
   
  0
  Prijava / Registracija